Prowadzenie osobistej knajpy – na co wypada uważać?


Najistotniejszą figurą w restauracji jest kelner. Oprócz wykonywanego zawodu, musi być należytym aktorem. Jakim sposobem to niekiedy bywa, każdy ma prawo mieć zły humor, mieć problemy itp. a pomimo to powinien być zawsze roześmiany, grzeczny, spolegliwy oraz komunikatywny. Restauratorzy niezmiernie sobie cenią obsługę kelnerska, bowiem wiedzą, że to od nich zależy, w jaki sposób i w jakim czasie zostanie obsłużony kontrahent. W tym zawodzie, kelner doznaje również nieprzyjemnych sytuacji. Na pewno każdy z nas słyszał dużo dowcipów typu: „kelner w mojej zupie pływa mucha” itp. treściwie mówiąc, klient nie jest usatysfakcjonowany z zamówionego dania. Co w takiej sytuacji zrobi obeznany kelner?

Jak najbardziej przeprosi, przyjmie skargi, w tej sytuacji nie ma sensu udowadniać kto ma racje, ponieważ racje ma zawsze kontrahent. Reasumując, kelnerowanie jest sztuką która nam akompaniuje na wielu pamiętnych obrzędach, począwszy od chrztu, wesela zakończywszy na innych może nawet mniej miłych uroczystościach – wypróbuj również sklep z wyposażeniem gastronomicznym. Kelnerowanie jest jak balet, jaki żąda miesięcy a nawet lat praktyki. Utrzymanie czystości w zakładzie gastronomicznym jest niezwykle zawiłe z uwagi na różnorodność następujących zabrudzeń. Sanepid nakłada wysokie wymogi oraz sumiennie tego dopilnowuje. Sanepid jednoczy nam się z czymś złym, z osobami nakładającymi wysokie kary za niedostosowanie się do przepisów, regulaminu. Niemniej pełnią rolę doradców, starających się wspomóc zorganizować pracę w sposób pewny oraz nie zagrażający zdrowiu klientów. W kluczowej mierze, zdrowe oraz smaczne posiłki przyrządzane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, i sposobu jej przechowywania.

Co możemy powiedzieć o czystości naczyń? Niezmiernie istotnym urządzeniem wspomagającym utrzymać czystość jest zmywarka. Mycie odbywa się w przegródce mycia z użyciem płynu. Wedle uskutecznionych badań, naczynia umyte w zmywarce z trafną chemią wykazują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie to kłopotliwe nie zawierają takich wyników. Pamiętajmy również o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg i ścian, ponieważ to one są największym magnesem na drobnoustroje.

Dział:
Navigation
Viewed

Ostatnio oglądane

Close

Quickview

Close

Kategorie

Lista polubionych

Close